- -140 ₴
Текіла - міцний напій, який недооцінений українською публікою, що віддає перевагу віскі або рому. Купити текілу в Києві і Україні не складає труднощів, але мало хто розбираються в цьому напої, невелике число наших співвітчизників можуть правильно вибрати текілу, і зовсім мало її справжніх шанувальників. Простому обивателю про текілу відомо три факти: напій виробляють з кактусів; це звичайний самогон, який може гнати будь-мексиканець; текіла завжди однакова на смак незалежно від виробника. Всі три - неправда. Насправді текіла виготовляється з серцевини блакитної агави, технологія виробництва строго регламентується на державному рівні, а смак залежить від регіону, сировини і марки. Текіла - істинно мексиканський напій, яким народ своєї країни пишається і вважає національним надбанням. Саме з ним мексиканці асоціюють силу духу, пристрасті і свободи. Давайте ж з'ясуємо, що за напій текіла, яких видів вона буває, як купити текілу за вигідною ціною і як правильно її вживати.
Історія створення текіли.
Існує легенда виробництва алкоголю з агави. І відповідно до неї бог послав з неба блискавку, яка потрапила в агаву. Рослина розкололося, його середина закоптилася і запеклася, і з неї став витікати сік. Через деякий час жителі довколишнього племені відчули аромат, що виходить від агави, яка постраждала від удару блискавки. Вони вирішили спробувати цей заграв сік. Напій так сподобався їм, що ацтеки взяли його за дар богів. Вони назвали цей заграв сік агави «октлі» або «кульці» і стали його виробляти самостійно без втручання божественних сил.Історія текіли фактично починається в 1530 році, коли іспанського судна Христофор де оката прибув до Мексики і заснував поселення Текіла. Конкістадори споживали вже полюбився їм бренді, а такі слабоалкогольні агавових ферментовані напої, як октлі, припали їм до смаку. Тоді вони вирішили використовувати відомий їм метод перегонки за допомогою мідного куба, що підвищило фортеця вихідного продукту і сподобалося конкістадорам. Продукт дистиляції ферментованого соку агави отримав назву «мескаль». Спочатку мескаль призначався для споживання всередині країни, тому купити текілу в інших країнах було неможливо. Однак поступово виробництво розширювалося і збільшувалися його масштаби, одночасно підвищувалися і якісні характеристики напою. У 1758 році землі в околицях поселення Текіла набуває сімейство Куерво. На цій території вони починають промислове виробництво алкогольного напою з блакитної агави. У 1795 році Куерво побудували першу фабрику, а сам напій пізніше отримав назву на честь міста. У тому ж році Хосе Марія Гваделупа де Куерво отримує від уряду дозвіл, що дозволяє йому виробляти напій під назвою Mezcal Vino de Tequila. Згодом перша частина назви була опущена, і залишилося лише лаконічне «текіла». У 19 столітті текіла поширилася по території всієї Америки і Європи, а сам напій отримав класифікацію.
З чого робиться текіла?
Існує хибна думка, що текіла - кактусова горілка.Нічого спільного з реальністю це твердження не має, крім того, що агава, що є сировиною для текіли, має голчасті пагони, ймовірно, саме через це вирішили, що текіла виробляється з кактуса. Проводять текілу з агави (сімейство «лілій»), причому, з безлічі видів для виробництва алкоголю годиться лише блакитна агава. Величезні листя агави приховують Піньє - так званий плід агави, який досягає до 100 кг ваги. Для того щоб пінья дозріла і стала придатна для подальшої обробки необхідно від восьми до дванадцяти років!
Як виробляють текілу?
Виробництво текіли складається з наступних етапів: збирання врожаю, підготовки і приготування, очищення сировини, закваски, перегонки - дистиляції, витримування - старіння (види репосадо reposado і аньехо anejo) і останнього кроку - розливу по пляшках . У виробництві текіли використовується - серце (корінь), або pina (голова рослини, або cabeza), вона нагадує велику соснову шишку. Вага зрілої pina прімероно 36-136 кг. Дозрілі серцевини агави (піньі) збирають і відвозять на виробництво, де плоди рубають на 2 або 4 частини і поміщають в спеціальні печі на термін від 12 годин до 3 діб. Печі підтримують середню температуру, яка дозволяє фруктозі вийти з волокон, в результаті чого сироп виходить з високим вмістом цукру. Після того як плоди пробудуть необхідний час в печі і охолонуть, їх подрібнюють, для того щоб легше в ході віджиму отримати сік. Цукровий сік бродить в ємностях зі сталі близько тижня, фортеця отриманої рідини досягає не більше 7%. Потім з цієї рідини в ході подвійної дистиляції виходить текіла, яку в разі потреби витримують в дерев'яних бочках або ж розливають відразу в пляшки.
Якою буває текіла?
В першу чергу варто відзначити, що вся текіла ділиться на дві групи, що розрізняються відсотковим вмістом соку агави.
- Tequila 100% agave. До цієї групи належить преміальна текіла, виготовлена виключно з соку блакитної агави. Вона може бути бутильованої тільки всередині регіону. На етикетці таких напоїв обов'язково вказано: «agave» або «100% puro de agave».
- Mixta (мікст). Сюди входять напої зі змішаних цукрів.Згідно мексиканському законодавству, в їх склад має входити не менше 51% цукрів, отриманих з соку блакитної агави. Частина, що залишилася заповнюється за рахунок інших цукровмісних продуктів, наприклад, тростинного цукру або кукурудзяного сиропу.
Існує також класифікація текіли в залежності від терміну її витримки, так виділяють 5 типів напою:
- Blanco біла або plata срібна - найпоширеніша текіла. Її розливають по пляшках, майже відразу після дистиляції. При позначці на етикетці 100% агава, ця молода текіла буде міцніше і смачніше.
- Joven (Ховен), joven abocado (молоде), також називається золоте (oro). Насправді, це те ж що і blanco, але c добавками фарбувальних і смакових добавок. В результаті цього, така текіла, зовні виглядає більш витриманою, а в смаку пом'якшується різкуватий смак. Через більш темного кольору текіли, цей вид текіли називають suave або oro «золотий».
- Reposado - це текіла витримана або «відпочила». Витримка такої текіли від 60 днів до 12 місяців у великих дубових бочках «Фудр» або невеликих діжках «Баріка». Велика частина мексиканських виробників витримують текілу в дубових бочках. Неофіційний термін, який позначає gran reposados використовується для більш витриманою текіли, ніж reposado.
- Anejo - це текіла витримана або «однорічна». Така текіла дозріває в 200 літрових дубових бочках (але не більше 600 літрів) з мінімальним терміном витримки 12 місяців. Вважається, що оптимальний термін витримки приблизно 4-5 років. Більшість anejos будуть більш темними через текстури дуба, ніж в reposado.
- Extra anejo - це дуже витримана або сверхвидержанная. З 2006 р ця текіла витримується мінімум 36 місяців, як правило у великих дубових бочка об'ємом 200 літрів.
Фортеця класичної текіли blanca - 50 градусів. Перш ніж розлити її по пляшках, текілу розбавляють водою до 38 градусів.
Яку текілу купити?
Вартість текіли визначається, як правило її віком старіння і якістю. Для того щоб купити текілу вигідно потрібно визначитися з тим, як Ви плануєте її пити. Пити її можна двома способами: в чистому вигляді або у складі коктейлів. Якщо Ви є шанувальником коктейлів «Текіла бум» або «Маргарита», то варто звернути увагу на недорогу текілу. До речі, про «Маргариті». У 1936 році журналіст Джеймс Грехем зустрів в Тіхуані бармена, який робив коктейль «Текіла Дейзі» - або, по-іспанськи, «Маргариту». Сьогодні цей коктейль знає весь світ. Купити текілу недорого можна звернувши увагу на напої марок Jose Cuervo, Olmeca, Sauza, Sierra, Agavales. Ця текіла хорошої якості за хорошою ціною. Вона ідеально підходить в якості бази коктейлів, прекрасно п'ється в який став класичним тандемі з сіллю і лаймом. У більшості випадків текілу подають при кімнатній температурі, але деякі люблять перед подачею охолодити напій. Якщо Ви плануєте неспішно насолоджуватися текілою або ж задумали купити текілу на подарунок, то звичайно варто звернути увагу на преміальну текілу категорії Репосадо і вище. Ці напої створюється дуже довго і копітко, тому купити таку текілу дешево навряд чи вийде, але купити текілу вигідно в інтернет магазині Ви, безумовно, можете, для цих цілей є Wine Point. Преміальна текіла подається в спеціальних стопках «кабаліто» або в келихах «сніфтер».Якщо Ви віддаєте перевагу напоям цього рівня, то зверніть увагу на наступні марки: Casa Noble, Espolon, Dos Armadillos, Herencia de Plata, Milagro, Patron.
Як купити текілу недорого?
Безумовно, одним з основних питань залишається можливість заощадити при покупці текіли. Отже, як же купити текілу вигідно в Києві і в Україні? Для жителів Києва у нас є відмінна пропозиція: мережа виномаркетів Wine Point дає можливість купити текілу за найкращою ціною в будь-якому з наших магазинів. Якщо ж Ви бажаєте придбати текілу з доставкою по Києву та Україні, то Вам допоможе інтернет магазин wine-point.ua, де не тільки представлений один з найширших асортиментів текіли в Україні, а й відмінні вигідні ціни на алкоголь. Купивши текілу в інтернет магазині Ви можете розраховувати на безкоштовну доставку в будь-який зручний для Вас час і навіть на експрес - доставку протягом двох годин. В інтернет магазині можна купити текілу, віскі, ром, горілку, коньяк, вино недорого і зручно. Вибрати напій не складе труднощів, а замовлення займе не більше п'яти хвилин, що вкрай зручно. Якщо Ви потребуєте консультації, то сомельє допоможуть визначитися з вибором і підберуть підходящий варіант. Якщо Ви плануєте купити текілу на подарунок, то можете звертатися в Wine Point, з нами Ви можете бути впевнені, що Ваш подарунок буде вручений вчасно і обрадує одержувача. Також пам'ятайте, що купити текілу на корпоратив разом з Wine Point тепер зручно як ніколи! Ми підберемо найкращий асортимент по гарантовано низьким цінам і доставимо точно в строк за будь-якою адресою.
Як п'ють текілу?
Текілу бажано не пити залпом.Хоча така рада не для всіх зрозумілий. Хороший якісний напій втратить сенс, коли його п'ють «залпом». Якісну текілу рекомендують подавати при кімнатній температурі. Але є любителі, які п'ють текілу майже замороженої. Традиційний варіант подачі текіли в "кабальіто (caballito) - спеціальна чарка для текіли. З неї п'ють Blanco і Reposado, а Anejo подається в snifter. Текіла Blanco і Reposado може сервіроавться з" sangrita ", зробленим з додаванням томатного і апельсинового соку з сіллю і чилі.
Цікаві факти про текілу
«Текіла бум» - цей варіант по-іспанськи rapido (швидкий). Спосіб вживання: в келих наливають текілу, додають газований тонік. Прикривають келих, підсклянником або рукою. Різко ударяють ним по столу - це викликає спінювання. Випивають залпом. «Черв'як в текілу» - це маркетинговий трюк з 1940 року. Тільки мескаль, як правило зі штату Оахака, продається з con gusano (з черв'яком). Мескаль з гусеницею - екзотичний для європейців напій. Ця комаха живе в стеблах агави. Таким чином, збираючи і розкладаючи цих гусениць по пляшках, текільеро позбувалися від паразитів і привертали увагу Заходу. З іншого боку, це служило перевіркою фортеці алкогольного продукту: якщо комаха не розчинялося - це було показником високої міцності напою. Насправді черв'як є гусеницею молі Hipopta agavis, який вказує на продукт низької якості.
- У 1974 мексиканські виробники отримали ексклюзивне право на використання бренду «текіла» у всьому світі. Назва Текіла стало інтелектуальною власністю Мексики.
- У місті Текіла щороку з 29 листопада до 13 грудня проводиться відкривається великої ярмарком Національне свято текіли.
- У 2018 році сенат Мексики схвалив пропозицію оголосити щорічним Національним днем текіли третю суботу березня.