Шампанське – бульбашки, які змінили світ
Шампанське — беззаперечний король ігристого вина з багатою історією та важкою технологією виробництва.
Історія походження
Шампань (як регіон) має надзвичайно давню історію виноробства і його вина здобули повагу ще у жителів Римської Імперії після походів Цезаря в Галлію, але саме в 17 столітті почали розробляти та експерементувати з технологією ігристих вин і саме в цей час ми згадуємо про монаха П’єра Періньйона який по праву став «хрещеним батьком». Саме П’єр Періньйон ще у 17-му столітті розробив методи покращення виробництва «vin pétillant» – вин з бульбашками. Пан Періньйон насправді не є автором винаходу ігристого вина , цей процес існував і раніше. Відомий факт, що виноград в Шампань (ще до створення шампанського) вирощували тихих вин, але через специфічний (прохолодний) клімат і технологічні складнощі бульбашки у вині з’являлися як природний процес, і саме тому П’єр Періньйон створив та вдосконалив методи що покращили якість, смак, і головне для того часу – термін зберігання ігристого. Перші успішні ігристі почали отримувати на початку 18 століття, і дуже швидко напій став улюбленцем серед аристократії і заможних осіб Європи. Тому впевнено можна казати – шампанське стало “батьком” всього ігристого і «старшим братом» Креману та іспанської Кави.
Регіон: Шампань
Шампань має суворий перелік внутрішніх законів що регулюють виробництво вина і щоб називатись шампанським, напій географічно повинен виготовлятись тільки тут та відповідати досить вимогливим нормам і технологіям які встановлені державою (доречі це один з основних факторів що робить шампанське дорожчим за інші вина). Шампань складається з кількох «мікрозон». Ось найбільш відомі:
- Монтання де Реймс – місцевість з високими пагорбами де вирощують переважно червоні сорта, зокрема Піно Нуар.
- Валле де ла Марн – тут переважно лози Піно Меньє, що дарують м’які вина.
- Кот де Блан – ідеальна місцевість для Шардоне, що дарує шампанському елегантність.
Технологія виробництва
Основа з основ – це méthode champenoise (або ж метод «шампануа»), передбачає вторинне бродіння в пляшці. Складний процес старіння вина на осаді ( а саме мертвих дріжджах) і створює характерні дрібні бульбашки. Цей спосіб потребує багато часу, терпіння та великої уваги до процесу.
Типи шампанського
Існує кілька типів шампанського, які відрізняються за ступенем солодкості та стилем:
- Brut Nature: (Brut Zéro): сухе вино Без додавання солодкості.
- Extra Brut: сухий з мінімальним додаванням солодкості.
- Brut: найпопулярніший вид. Сухий тип з невеликим додаванням солодкості.
- Extra Sec: трохи солодше за Brut.
- Sec: помірно солодке шампанське.
- Demi-Sec: досить солодке шампанське, часто подається до десертів.
- Doux: найсолодший тип шампанського.
Факти про Шампань
- «Вино, що заплакало»: Завдяки роботі П’єру Періньйону вино почало зберігатися значно довше та Шампанське отримало дрібні, равні бульбашки що нагадували сльози. Це і отримало назву – «вино, яке заплакало.
- Шампань у космосі: У 1999 році французька компанія “Mumm” відправила напій у космос, де вчені провели кілька експерементів з чарівними бульбашками що вели себе по-особливому. При мікрогравітації вони не спливають на поверхню.
- Вино королів: Шампанське було завжди присутнє на столі під час коронацій у Франції і Великій. Шампанське стало символом розкоші.
Ігристі вина — не шампанське: Ігристе вино, виготовлене за межами Шампані, не мають право називатися «шампанським» згідно з міжнародним законам.
Чому варто обрати Шампанське в Wine Point
- Широкий вибір: У нашій мережі ви завжди маєте змогу купити як класичні, так і преміальні зразки шампанського на будь-який смак, а також для корпоративних клієнтів можна придбати шампанське оптом.
- Гарантія якості: Ми гарантуємо 100% оригінальну продукцію від перевірених виробників.
- Доступність цін: Завдяки прямим поставкам ви отримуєте вигідні ціни на шампанське.
- Зручність замовлення: Купити шампанське онлайн – це зручно та швидко. Ми у Wine Point завжди індивідуально підходимо до кожного замовлення.
Як правильно подавати шампанське
Шампанське найкраще пити охолодженим до 6-8°C та подавати в вузьких високих келихах (flute) або келихах у формі літери «Т» для більш тривалого збереження бульбашок. Шампанське — це частина французької культури, що символізує свято.