- -54 ₴
- -64 ₴
- -64 ₴
- -50 ₴
- -350 ₴
- -50 ₴
- -90 ₴
- -132 ₴
- -504 ₴
- -332 ₴
- -90 ₴
- -100 ₴
Коньяк і бренді - найдавніші напої, про існування яких знають абсолютно все. Але мало кому відомо відмінність між коньяком і бренді. Як правильно вибрати коньяк на подарунок, як вигідно купити коньяк або бренді до столу, в чому відмінність між бренді і коньяком, на ці питання ми з Вами знайдемо відповіді нижче.
Історія виникнення коньяку.
Перша згадка про поселення на місці сучасного Коньяку відноситься до часів римлян. Немає особливих підстав сумніватися в тому, що саме вони розбили тут перші виноградники. У раннє Середньовіччя виноградарство в цих місцях, як і всюди у Франції і взагалі в Європі, концентрувалася навколо монастирів. Все найцікавіше починається в XII столітті. Саме у французькому місті Коньяк вперше отримали цей напій. Історія походження коньяку зовсім не випадкова. Справа в тому, що у Франції спостерігалося достаток винограду. Але вино погано переносило транспортування морем, тому голландці - основні покупці вина - стали дистильованої його, роблячи «палене вино» - brandewijn. Саме від цього слова походить слово «бренді». Дистиляції вина з Шаранти була в цій ситуації дуже до речі. І в підсумку отримали напій, який мав більш насичений смак, ніж вино. Як і будь-яка значна подія, походження коньяку стало обростати легендами. За однією з легенд, шевальє Жак де ла Круа-Марроне, Шарантскому алхімік, в пошуках п'ятого елемента квінтесенції для вироблення золота додумався вдруге пропустити виноградний спирт через дистиляційний апарат.Але замість секрету філософського каменю він знайшов один з головних секретів коньяку: подвійна перегонка зробила спирт більш міцним, чистим і м'яким на смак. Тривалу витримку відкрили в такий спосіб. У 1701 році вибухнула війна Франції та Англії за іспанську спадщину. Франція була блокована англійським флотом, що перервало транспортування коньячних спиртів до Англії. Значна частина спирту зберігалася в дубових бочках. Було відмічено, що в результаті тривалої витримки спирту в дубових бочках відбувається явне поліпшення його смакових якостей. Тепер торговці стали навмисно витримувати коньяк в бочках тривалий час, а також удосконалювати технологію купажування напою. Починаючи з XIX століття цей алкогольний напій стали виробляти не тільки в місті Коньяк, а й за його межами. Але все ж назву він отримав від місця, де його вперше приготували.
Коньяк як захищене найменування був затверджений 1 травня 1909 року.
Як виготовляють коньяк?
Виноград особливих дозволених сортів, з якого згодом вийде коньяк, збирають при його повному дозріванні. Дозволено використовувати білі нізкосахарістие і висококислотних сорти Уні Блан і Фоль Бланш. Після чого ягоди пресують, а отриманий сік залишають для бродіння. Через 20 днів отримане біле бухое вино двічі дистилюють в аламбіках Шарантскому типу, відсікаючи «голови» і «хвости» і залишаючи лише дистилят найвищої якості «серце». Потім отриманий виноградний спирт поміщають в дубові бочки з деревини добірних порід і напій дозріває тривалий час при постійній температурі.Це може зайняти від двох до п'ятдесяти років, на термін витримки впливає безліч факторів. Потім починається один з найбільш важливих етапів - ассамбляж або купажування. Спирти різних років витримки в певних пропорціях змішують для досягнення максимального багатства смаку і аромату. У підсумку після недовгого послекупажного відпочинку нарешті народжується коньяк. Це дуже короткий опис процесу створення самого аристократичного і витонченого алкогольного напою.
Що потрібно знати при покупці коньяку?
В першу чергу, потрібно запам'ятати, що коньяком (Cognac) має право називатися алкогольним напоєм, вироблений регламентованим способом у французькому регіоні Коньяк, інші напої цієї назви носити не можуть. Для того щоб купити хороший коньяк потрібно звертати увагу на два основних критерії, які впливають на якість і ціну коньяку: термін витримки і субрегіон походження. Якщо з терміном все більш-менш зрозуміло, то на субрегіонах ми зупинимося більш детально. Отже, найпрестижнішим субрегіоном є Гранд Шампань. Спирти, одержувані тут, дуже тонкі, багаті і мають колосальний потенціал до витримки, тому вироблені тут коньяки часто категорій XO, Extra тощо.
Петіт Шампань трохи поступається Гранд Шампань, він також прекрасно піддається витримці і має приголомшливі органолептичні властивості, але використовую його в більшій мірі в ассамбляж.
Бодер - третій субрегіон Коньяку, що має найменшу площу. Тут виробляють не більше п'яти відсотків коньячних спиртів, які мають відмінну карамельно - фіалковий ароматику і округлий смак, а також чудово піддаються витримці. Фін Буа - рекордсмен за обсягами вироблених спиртів, тут їх виробляється майже половина. Вироблений тут продукт має міць і силу, швидко дорослішає і часто використовується як основа для купажів коньяків категорій VS і VSOP. Спирти з Бон Буа досить виразні і навіть різкуваті, їх доцільно використовувати в купажах для надання додаткової яскравості коньяку, найчастіше, ці спирти має доступну ціну, завдяки чому отримується купажу коньяку споживач може купити досить вигідно. І, нарешті, шостий субрегіон Буа Ордіне. Він розташований на морському узбережжі, завдяки чому спирти мають відмітний характер, але кількість вироблених тут спиртів настільки мало, що рідко в якому ассамбляже можна їх зустріти. До всього, вони не дуже добре піддаються витримці. Залежно від субрегіону виробництва спиртів формується ціна на коньяк. Купити коньяк в Києві, не маючи даних знань або не вдаючись до допомоги професіоналів навряд чи вийде, тому довіртеся нашого досвіду, ми допоможемо купити коньяк в інтернет-виномаркеті Wine Point
Витримка коньяку або чим відрізняється VS від XO.
Мінімальний вік витримки для коньячних спиртів два з половиною роки або тридцять місяців, максимальний - залежить від готовності спирту і придбання максимальної ароматики і смаку. Витримують коньячні спирти в особливих дубових бочках.На деяких заводах збереглося виробництво власних бочок, а бондарі прирівнюються до одним з головних співробітників підприємства. Особлива перевага віддається дубу лімузенського породи або дубу з Тронсе, відповідний вік дерев від 150 до 200 років. Не завжди спирти витримують в одній бочці весь термін, їх можуть переміщувати з новіших в старіші бочки. Склади для витримки коньячних спиртів будують в місцях з мінімальними температурними коливаннями і підвищеною вологістю, як правило, неподалік від моря. Крім того, існує закон, який забороняє зберігати коньячні спирти поруч з будь-якими іншими спиртами, в іншому випадку коньячні спирти стають непридатними. Для того щоб визначитися з тим який купити коньяк, потрібно розібратися в маркуванні, яка вказує на мінімальний вік знаходяться в пляшці спиртів.
Наймолодшими спиртами в пляшці з написом VS (ВС), Ambassade, три, чотири, п'ять зірочок , Seduction, Select та ін. будуть 30-місячні спирти. Шести зірочкам, Cuvee Superieure, Grande Selection відповідають трирічні спирти. Від чотирьох років спиртів в пляшках VO, VSOP, Rare, Reserve, Vieux. П'ятирічні спирти позначають написами VVSOP, Grande Reserve, Private Reserve, Reserve du Chateau, Reserve du Domaine тощо. Шестирічні коньяки називаються Napoleon, ХО, Extra, Age d'Or. Але існує закон, згідно з яким в деяких коньяки встановлений обов'язковий мінімальний вік спиртів.Потрібно запам'ятати, що VS в своєму складі має спирти, мінімальний термін витримки яких від 2,5 років; VSOP може похвалитися спиртами не менше 4,5 років; XO (Ікс О) - не менше 6,5 років. Природно, купити справжній коньяк в Києві і Україні дешево - завдання непосильне, адже за якість треба платити. Очевидно, що складна технологія, кропітка праця і безліч нюансів при виробництві коньяку дорогого коштують, тому, якщо Ви побачили вже дуже низьку ціну на коньяк, задумайтеся, чи отримаєте Ви бажане і точно в пляшці знаходиться заявлений продукт?